Skoči na glavno vsebino

Center ponovne uporabe (CPU)

ŠKART - iz škarta ustvarjamo art

škart trgovina center ponovne uporabe

 

V hierarhiji ravnanja z odpadki je najpomembnejša stopnja preprečevanje njihovega nastajanja. Ponovna uporaba je skladno z Direktivo o ravnanju z odpadki (2008/98/EC) na 2. mestu, skladno s hierarhijo zero waste pa na 4. mestu.

 

 

Podarimo izdelku drugo življenje in pri tem uporabimo vso domišljijo in kreativnost, ki jo imamo. Ponovna uporaba je boljša kot recikliranje, zato raje podarimo, prodajmo, predelajmo, odnesimo v komisijsko trgovino ali uporabimo še katero drugo možnost, preden posamezen izdelek odvržemo v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

 

Preden nek izdelek namenimo za recikliranje, se vselej vprašajmo:

  • Ali lahko stvar ponovno uporabim?
  • Ali jo lahko uporabim za kaj drugega?
  • Ali jo lahko uporabi nekdo drug?

 

škart center ponovne uporabe knjiga knjižnica

 

Vsak posameznik naj bi razpolagal z vsaj 5 kg še uporabnih izdelkov na leto, ki so doslej končali med odvrženimi odpadki na prepolnih odlagališčih. V realizaciji inovativne poslovne ideje zmanjševanja količin odloženih odpadkov je Center ponovne uporabe namenjen prenovi, obnovi, demontaži in pripravi še uporabnih izdelkov za vnovično uporabo.

 

škart center ponovne uporabe vintage

 

Kadar govorimo o predmetih za ponovno uporabo, najprej pomislimo na stara, a še uporabna oblačila. A v ta namen lahko uporabimo raznovrstne predmete:

 

 - igrače

 - knjige 

 - radio  - kuhinjska posoda
 - televizija  - vaze
 - skodelice  - stoli
 - oblačila  - mize
 - obutev  - omare
 - torbice

 - slike

 - pokrivala

 - svetila

 - kozarci

 - nakit

 - skodelice

 - vinilne plošče

 - zaboji

 - okrasni predmeti

 

 

  

Vse omenjene predmete zbiramo in prodajamo tudi v našem zbirnem centru. Predali jih bomo ustreznim podjetjem, nekatera pa zadržali za svoj center ponovne uporabe.

 

škart center ponovne uporabe oblačila

 

Trgovina škART je odprta med delovnimi dnevi med 8.00 in 12.00 uro, razen v sredah, ko smo odprti med 13.00 in 17.00 uro.

 

škart center ponovne uporabe pohištvo

 

Centri ponovne uporabe so namenjeni tistim, ki želijo prinesti še uporabne izdelke, in tistim, ki želijo po simbolični ceni kupiti take ali prenovljene izdelke.

 

Z odmetavanjem še uporabnih izdelkov odmetavamo surovine, trošimo energijo, vodo in onesnažujemo naravo. Poleg zmanjšanja količine odpadkov center ponovne uporabe zagotavlja izdelke, ki so cenovno dostopni vsem. Tako poskrbimo tudi za socialno prijaznejšo družbo.

 

škart center ponovne uporabe miza jedilni pribor posoda

 

Na vrh