Skoči na glavno vsebino

Ostali odpadki

AVTOMOBILSKE GUME

Stare avtomobilske gume niso komunalni odpadek, zato jih ne smemo odlagati med druge odpadke, še manj v naravo ali jih sežigati. Pripeljete jih lahko v zbirni center, najbolje pa je, da stare pustite pri svojem vulkanizerju.

 

odpadne avtomobilske gume

 

KOVINE

Manjše kose odpadne kovine (jeklo, pločevina ...) in barvne kovine (aluminij, baker ...)

lahko oddate v okviru kosovnega odvoza z boni, večje pa pripeljite v zbirni center v poseben zabojnik.

 

odpadne kovine

 

LES

Manjše količine odpadnega lesa lahko oddate v okviru pobiranja kosovnega odpada z boni, večje kose (palete, dele ostrešij, opažev in druge vrste ostankov) pa pripeljite v zbirni center.

 

odpadni les

 

MOTORNA IIN JEDILNA OLJA

Vsa odpadna olja (hidravlično, motorno ali strojno in drugo mazalno olje, olje ali tekočina za izolacijo, jedilno olje) so nevarni odpadek, zato jih je prepovedano odlagati v zabojnike za komunalne odpadke, mešati z drugimi snovmi, zlivati v kanalizacijo, površinske ali podzemne vode ali kar v tla. Odpadna olja lahko redno oddajate v zbirnem centru.

 

odpadna jedilna motorna olja

 

NAGROBNE SVEČE

Sveče odlagamo v posebne zabojnike. Čeprav niso nevarni odpadek, njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje, saj je večina sveč v Sloveniji še vedno iz PVC-plastike. Zbrane sveče gredo v nadaljnjo predelavo (plastika, ostanek parafina, kovinski pokrov) in se uporabijo za nove izdelke. Več si lahko preberete na povezavi: Pravilno ravnanje z odpadki.

 

ODPADNA FOLIJA IZ KMETIJSTVA (BALE)

Zbiramo jo ločeno v zabojnikih za odpadno folijo, odvoz, ki ga naročite v sprejemni pisarni, pa poteka dvakrat mesečno. Pri oddaji je pomembno, da fizično ločite mrežico od folije, čeprav obe odložite v isti zabojnik.

 odpadna folija iz kmetijstva

 

PEPEL

Pepel ne spada med komunalne odpadke, zato ga ni dovoljeno odlagati v zabojnik za ostanek odpadkov. Uporabite ga lahko kot mineralno gnojilo ali kot dodatek v kompostniku. Prav tako ga lahko pripeljete v zbirni center, a bodite pozorni, da bo popolnoma ohlajen.

 

RAVNO STEKLO

Sestava ravnega stekla je drugačna od sestave steklene embalaže, zato ga moramo zbirati ločeno. Stekla ogledal in svetil ter okenske šipe, ki spadajo med ravno steklo, lahko pripeljete v zbirni center, kjer se zbirajo v posebnem zabojniku.

 

odpadno ravno steklo

 

SALONITNE PLOŠČE (AZBESTNI ODPADKI)

Pri ravnanju z materiali, ki vsebujejo azbest, je treba ravnati po posebnih navodilih in pri tem nositi zaščitno obleko ter masko čez usta. Salonitke (azbestno-cementne strešnike), azbestne fasadne plošče, tkanine in talne obloge lahko pripeljete v zbirni center, kjer jih oddate proti plačilu.

 

odpadne salotnitne azbestne plosce

 

ELEKTRIČNA IN ELEKTRONSKA OPREMA

Oddate jo lahko v okviru kosovnega odvoza ali pa jo pripeljete v zbirni center. Določena odpadna elektronska oprema namreč vsebuje nevarne sestavine (težke kovine, kot so svinec, živo srebro, kadmij, bron, in nevarne pline), s katerimi je treba strokovno ravnati, saj lahko povzročijo okoljsko škodo in škodujejo zdravju.

Pomembno je poudariti, da ob nakupu tovrstne opreme od trgovcev lahko zahtevate, da prevzamejo staro. To obveznost jim nalaga Uredba za elektronsko opremo.

Med odpadno električno in elektronsko opremo sodijo:

  • velike gospodinjske naprave (hladilniki, pralni stroji, štedilniki, mikrovalovne pečice, klimatske naprave ...),
  • male gospodinjske naprave (sesalniki, likalniki, opekači, budilke, tehtnice ...),
  • oprema za IT in komunikacije (računalniki, tiskalniki, kalkulatorji, telefoni ...),
  • oprema za zabavno elektroniko (radijski in TV-sprejemniki, videokamere, glasbeni inštrumenti ...),
  • oprema za razsvetljavo (sijalke),
  • električno in elektronsko orodje (vrtalniki, žage, šivalni stroji, orodje za varjenje, kosilnice ...),
  • igrače, oprema za prosti čas in šport (električni vlakci, videoigre, igralne konzole in avtomati ...),
  • medicinske naprave (dihalni aparati in druge naprave),
  • instrumenti za spremljanje in nadzor (detektorji dima, termostati ...),
  • avtomati (avtomati za pijače, bančni avtomati ...).

 elektronska elektricna oprema

 

 

 

 

.

 

 

 

Na vrh