Skoči na glavno vsebino

Vsak od nas porabi 5.000 litrov vode na dan

Svetovni dan voda: 22. marec

Koliko litrov vode se skriva v živilih in dobrinah, ki jih uporabljamo vsak dan?

Po podatkih mednarodne mreže Water Footprint Network vsak od nas porabi 5.000 litrov vode na dan, kar je enako velikosti manjšega bazena. Pri tem največ vode porabimo s potrošnjo živil in dobrin.

 Svetovni dan voda

 

Danes imamo na Zemlji enake količine vode kot smo jo imeli pred tisočletji, vendar zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva, prekomerne potrošnje in vse večjega onesnaževanja postajajo zaloge pitne vode vse bolj omejene. V večjem delu sveta tako uporabljamo več vode kot se jo sploh lahko obnovi naravno.

 

Na to problematiko opozarja tudi OECD, ki v svojem poročilu ugotavlja, da se bo povpraševanje po vodi do leta 2050 povečalo za 55 odstotkov, posledično pa naj bi skoraj polovica svetovnega prebivalstva živela v pomanjkanju vode.

 

Komunalna podjetja so se zato odločila, da prebivalce opozorijo na to problematiko in pokažejo koliko vode se skriva v živilih ter dobrinah, ki jih trošimo vsak dan.

 

Ko govorimo o porabi vode nas večina pomisli na vodo, ki jo porabimo za pitje, kuho, čiščenje in osebno higieno. V resnici pa le malokdo pomisli, da se ogromne količine vode porabijo tudi za pridelavo in proizvodnjo dobrin.  

 

Svetovni dan voda

 

Poleg neposredno porabljene vode tako vsak dan porabimo še ogromne količine virtualne vode, kar skupaj predstavlja našo celotno porabo vode oz. naš vodni odtis.

Z nakupom sadja, zelenjave, mesa ali oblačil porabimo od nekaj sto do nekaj tisoč litrov vode. Po podatkih mednarodne mreže Water Footprint Networkvsak od nas porabil 5.000 litrov vode na dan.

  Svetovni dan voda

 

Občane spodbujamo naj se odločajo za izdelke in živila za katere je bilo porabljene manj vode, kupujejo lokalno pridelana živila ter se ravnajo po načelu odgovorne potrošnje in kupujejo zgolj tisto, kar potrebujejo.

 

Predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Miran Lovrič je ob tem dnevu dejal:

 

”Pomanjkanje vode postaja vse bolj resen svetovni problem. Zato je naša dolžnost, da občane opozorimo na to problematiko, jih povabimo k razmisleku o svojih nakupovalnih navadah in vzorcih ter jim pokažemo, da lahko z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju pomagajo ohranjati naše vodne vire.” (marec 2016)

Na vrh