Skoči na glavno vsebino

Novice

Odstranitev zabojnikov za mešano embalažo iz ekoloških otokov

Odstranitev zabojnikov za mešano embalažo iz ekoloških otokov

Skladno z Odlokom o načinu opravljanja obvezne lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Bled (Ur. l. RS št. 27/12), Tehničnim pravilnikom o ravnanju s komunalnimi odpadki na območju Občine Bled (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 18/14, 27/20) in Programom zbiranja komunalnih odpadkov na območju Občine Bled za leto 2024 na področju zbiranja odpadkov uvajamo spremembe – v prvem tednu aprila 2024 iz zbiralnic ločeno zbranih frakcij (ekoloških otokov) umikamo zabojnike za mešano embalažo (zabojnik z rumenim pokrovom).

 

Na zbirnih mestih morajo vsi uporabniki imeti dva zabojnika: za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov in mešane embalaže. Glede na opravljanje različnih vrst dejavnosti so pri nekaterih uporabnikih potrebni še določeni drugi zabojniki.

 

Minimalne velikosti in vrste zabojnikov za posameznega uporabnika določajo naslednji kriteriji:

 

  1.       Gospodinjstva - število oseb na naslovu
Zabojnik za mešane komunalne odpadke
Najmanjša velikost zabojnika v litrih Število oseb
120 1-5
240 6-10
360 11-15
 Zabojnik za mešano embalažo 
Najmanjša velikost zabojnika v litrih Število oseb
120 1-4
240 5-8
360 9-12

 

Gospodinjstvo lahko glede na lastne potrebe uporablja zabojnik večje velikosti od predpisane.

 

Priporočamo vam, da vaše gospodinjstvo začne uporabljati tudi zabojnik za papir, papirno in kartonsko embalažo (zabojnik za papir). Z uporabo zabojnika za papir nam pomagate razbremeniti prepolne zabojnike na ekoloških otokih. Papir se odvaža 1-krat mesečno, skladno s termini na koledarju odvozov (https://www.infrastruktura-bled.si/sl/e-komunala/koledar-odvoza-odpadkov). Odvoz mešane embalaže in papirja se gospodinjstvom dodatno ne zaračunava.

 

Oddajanje mešane embalaže na ekoloških otokih od prvega tedna v aprilu 2024 ne bo več mogoče, saj bomo zabojnike umaknili. V kolikor ste zaradi povečanih količin mešane embalaže le-to občasno oddajali še na ekološkem otoku, si lahko zagotovite nov večji zabojnik. Obstoječega vam brezplačno preuredimo v zabojnik za zbiranje papirja: podarimo vam nalepko in prečipiranje.

 

 2.    Izvajanje dejavnosti (sobodajalstvo - število ležišč in nočitve, opravljanje druge dejavnosti, kmetijsko gospodarstvo, ipd)

 

Najmanjša velikost zabojnika v litrih za mešane komunalne odpadke in mešano embalažo Dejavnost Število ležišč
120 sobodajalstvo od 1 do 10
240 sobodajalstvo od 11 do 20
360 sobodajalstvo od 21 do 30
≥480 sobodajalstvo ≥31

 

Najmanjša velikost zabojnika v litrih za mešane komunalne odpadke in mešano embalažo Dejavnost Velikost prostora
120 pisarne, manjše obrti do 40 m2
240 pisarne, manjše obrti, manjše kavarne, lokali, prodajalne od 40 do 80 m2

  

Poleg zabojnika za mešane komunalne odpadke in mešano embalažo je pri uporabnikih, kjer se dodatno izvaja dejavnostobvezen tudi zabojnik za papir.

 

Na kmetijskih gospodarstvih, ki uporabljajo mokre bale, je obvezna tudi uporaba zabojnika za odpadno folijo.

 

V kolikor gospodinjstvo in izvajalec dejavnosti uporabljata iste zabojnike za zbiranje odpadkov, velikost zabojnikov predstavlja seštevek predpisanih zabojnikov za gospodinjstvo in dejavnost.

 

Na podlagi razpoložljivih podatkov (število članov v gospodinjstvu, izvajanje dejavnosti, kmetijska gospodarstva) smo vsem uporabnikom poslali dopis, v katerem vam sporočamo, ali na posameznem naslovu razpolagate s predpisanimi zabojniki ustreznih velikosti.

 

V kolikor NE razpolagate s predpisanimi zabojniki, vas prosimo, da nam do 29. 3. 2024 na elektronski naslov locujem@ibled.si ali na telefonsko številko 04 5780 541 (ga. Bizjak), sporočite svoje naročilo (najem ali nakup, dodatni ali večji zabojnik). V primeru, da vašega odgovora ne bomo dobili, vam bomo, skladno s Programom zbiranja komunalnih odpadkov na območju Občine Bled za leto 2024, predpisane zabojnike pripeljali v najem. Če bi kljub ustreznosti že obstoječih želeli večje zabojnike, imate kakršnokoli vprašanje ali zadržek, nas prosimo pokličite ali nam pišite, da najdemo ustrezno rešitev.

 

Cena za najem enega zabojnika s potrebno opremo (čip, nalepka za oznako vrste odpadka, identifikacijska nalepka, dostava) je 0,85 EUR na mesec. V kolikor bi želeli zabojnike kupiti, je cena zabojnika s potrebno opremo:

  • 40,00 EUR za 120 l zabojnik
  • 60,00 EUR za 240 l zabojnik
  • 80,00 EUR za 360 l zabojnik

Vse navedene cene že vsebujejo DDV.

 

V aprilu 2024 bomo uvedli identifikacijo ob vstopu v zbirni center na Rečiški cesti 2 na Bledu. Ob prihodu vas bo sprejel naš delavec in zabeležil vaš prihod ter oddajo odpadkov. Za lažjo identifikacijo imejte s seboj zadnjo položnico. Zabeležili bomo naslednje vaše podatke: ime/naziv partnerja, šifra, naslov, registrsko oznako vozila, občino izvora odpadkov, vrsto in količino odpadka.

 

Vsem uporabnikom se zahvaljujemo za vestno ločevanje in oddajanje odpadkov, saj tako skupaj prispevamo k ohranjanju narave za našo prihodnost.

 

Infrastruktura Bled d.o.o.

Na vrh