Skoči na glavno vsebino

OBVESTILA IN ZANIMIVOSTI

Čisto veselje

Med 12. in 24. marcem poteka humanitarna akcija Čisto veselje, ki je namenjeno pomoči otrokom iz projekta Botrstvo. Na zbirnem centru na Rečiški 2 bomo zbirali v ta namen odpadni papir, barvne kovine, odpadno električno in elektronsko opremo in jekleni odpad.

 

Akcijo Čisto veselje (zbiranje odpadnih surovin) izvaja Gorenje Surovina v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje za projekt Botrstvo. Potekala že v preteklih dveh letih in je bila ena najuspešnejših donacij v Sloveniji, saj jim je uspelo zbrati okrog 823.000 ton odpadnih surovin, oziroma 81.867 €. S temi sredstvi so omogočili počitnice več kot 150 otrokom, prav tako pa je bilo zbiranje surovin leta 2016 z nagrado Prizma izbrano tudi za najboljšo akcijo v programu družbene odgovornosti.

 čisto veselje botrstvo odpadki

 

Odpadni papir

 • časopisi
 • kartoni
 • pisarniški papir
 • odsluženi šolski učbeniki

 

Električna elektronska oprema

 • veliki gospodinjski aparati (hladilniki, zamrzovalne omare in skrinje, štedilniki, pomivalni stroji, sušilni stroji, pečice, električni radiatorji, mikrovalovne pečice, …)
 • mali gospodinjski aparati (sesalniki, električne metle, električno orodje, tiskalniki, računalniki, radijski sprejemniki, likalniki, cvrtniki, …)
 • drobni aparati (telefonski aparati, mobilni telefonski aparati, električne igrače, MP3 predvajalniki, brivniki, tipkovnice, miške, polnilci, električne ščetke, …)
 • televizorji in monitorji
 • sijalke
 • odpadne baterije

 

Jekleni odpad

 • vrtna orodja
 • deli mehanizacije za urejanje okolja
 • deli kmetijske mehanizacije
 • vrtne ograje - razna okovja
 • jeklene posode - radiatorji
 • železni ostani pri gradbeništvu

Barvne kovine

 • izdelki iz medenine
 • izdelki iz cinka
 • izdelki iz svinca
 • izdelki iz aluminija
 • sanitarne armature
 • ventili
 • radiatorji
 • žlebovi
 • škropilnice

 

 

Ves zbrani material se bo ovrednotil, izkupiček pa bo namenjen za počitnice otrok iz manj spodbudnega okolja, tabore, izlete, počitniško varstvo ter psihosocialno pomoč.

 

Pomagajmo otrokom.

 

Prižgite elektronsko svečo

Pomembno je, da se potrošniki začnemo zavedati, da nista pomembni količina in velikost sveč, ampak nekaj drugega, tisto, kar ni vidno. Načelo »manj lahko pomeni več« je torej ustreznejše za okolje in nas, zato ga je treba uresničevati v praksi, še zlasti, če za to obstaja možnost.

Pokojnikov se najlepše spomnimo s tem, da jih obiščemo na mestu njihovega večnega počitka. To lahko storimo tudi brez prižiganja sveče. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS je v ta namen vzpostavilo posebno spletno stran (svecamanj.si), na kateri lahko prižgete virtualno svečo in z njo počastite spomin na preminule. Akcijo so pospremili z geslom »Predniki vam ne bodo zamerili, če boste letos prižgali svečo manj, potomci vam bodo za to hvaležni«.

Če se vseeno odločite za nakup sveče, izberite elektronsko ali solarno svečo, ki gorita zelo dolgo, materiale pa se lahko reciklira.

 

Povprečno vsaka tona odpadnega materiala porabljenih sveč predstavlja 1 kubični meter volumna. Če bi odložili ta odpadek na površino, ki jo predstavlja kvadrat s stranicami 5 x 5 m, bi dobili 40 m visok kup. Vsako leto.

Tatvine na pokopališčih

V zadnjem času se je povečalo število tatvin na pokopališčih, predvsem kraje okrasnih nasadov in sveč. Zato vse najemnike grobov pozivamo, da ste pozorni na nezakonita ravnanja in vedno, ko sumite na kaznivo dejanje, o tem čim prej obvestite policijsko postajo ali pokličite intervencijsko številko 113. Opozarjamo tudi na nevarnost tatvin iz avtomobilov na parkiriščih. Svetujemo vam, da svoje premoženje zavarujete tako, da vrednejših predmetov ne puščate v vozilih, vrata zaklepate in okna zapirate. Zaradi varnosti in zavarovanja premoženja najemnikov grobov bo v te namene na določenih delih pokopališč vzpostavljen videonadzor (skladno z ZVOP-1; Ur. l. RS št. 94/07).

 

Teden mobilnosti

V tednu med 16. in 22. septembrom vsako leto poteka Evropski teden mobilnosti. Tako smo 22. septembra otrokom blejskega vrtca in šolarjem osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja prikazali pravilno ločevanje odpadkov, njihovo ponovno uporabo in delovanje smetarskega vozila. Zelo nas je razveselilo njihovo poznavanje pravilnega ločevanja odpadkov, pa tudi njihove ideje, kako odslužene predmete znova uporabiti.

 

 

 

Pokrovček na pokrovček – novo dvigalo

V mesecu maju smo kot odpadek meseca maja zbirali tudi plastične zamaške. Vsega skupaj smo zbrali približno 500 kg zamaškov, od tega sta jih kar 360 kg prispevala Dejan Roter in Antonija Žerovc, doma z Mlinske ceste na Bledu (na sliki). Pri tem so jima pomagali tudi soobčani. Za njihovo požrtvovalno in srčno delo smo jim zelo hvaležni, zamaške pa smo z veseljem prevzeli na njunem domu. Skupaj z drugimi zbranimi zamaški jih bomo predali humanitarnemu društvu Never give up, ki bo izkupiček podaril Sašu Luzarju iz Šentjerneja za nakup dvigala. Sašo ima namreč cerebralno paralizo, zato se vse teže samostojno giblje, dvigalo pa mu bo življenje močno olajšalo. Več o društvu in prejemniku zamaškov si lahko preberete na www.nevergiveup.si.

 

Zbiranje pokrovčkov za dobrodelne namene

Mladi radovedneži znova na obisku

Na dvorišču Infrastrukture Bled je od marca do maja spet vse vrvelo od mladostne razposajenosti in vedoželjnosti. Obiskali so nas otroci 4. razreda OŠ Gorje in OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled, pa tudi otroci iz vrtcev Bled in Gorje.

 vrtec obisk izobrazevanje

     Otroci iz vrtca Gorje

 

Pripravili smo jim zanimiv program, ki je obsegal prikaz ravnanja z odpadki, zanimivosti s področja vodovoda in kako lahko kompostiramo na domačem vrtu.

 

V zbirnem centru so na svoje oči lahko spremljali delo smetarskega vozila, ki je pripeljalo pobrane odpadke v zbirni center in jih streslo v stiskalnico, ki jih je stisnila ter zmanjšala njihovo prostornino za četrtino in jih tako pripravila na odvoz v predelovalnice odpadkov. Sledil je ogled zbirnega centra, kjer ločeno zbiramo posamezne vrste odpadkov: od oblačil in nevarnih odpadkov (baterije, zdravila, odpadna olja, barve …) do gradbenega materiala, barvnih kovin, kovin, zelenega vrtnega odpada, bioloških odpadkov, papirja, plastične embalaže, kosovnega odpada ... Posebej smo izpostavili ravnanje z nevarnimi odpadki in jim razložili, zakaj so nevarni in kako previdni morajo biti z njimi.

 

Seznanili smo jih s potjo odpadkov, in sicer od njihovega nastanka v naših domovih do zbiranja in končne predelave. Svoje znanje so potrdili tudi v praksi, saj smo jim omogočili praktično ločevanje različnih vrst odpadkov, kar jih vedno navduši. Kljub svoji mladosti so o samem ločevanju tudi tokrat pokazali presenetljivo veliko znanja, kar kaže na to, da se o tem veliko pogovarjajo v vrtcu oziroma v šoli, najbrž pa tudi doma. Vedno znova so navdušeni tudi nad praktičnim prikazom praznjenja in pranja zabojnikov.

 

V drugem delu smo jim podali osnovne informacije o tem, kje in kako zajemamo vodo v naravi, da lahko po ceveh priteče v naše domove. Praktični prikazi cevi, njihovih poškodb, vodomerov, ki nam odmerjajo količino porabljene vode, in vodomernih jaškov vedno pritegnejo njihovo pozornost, predvsem zaradi svoje velikosti in nenavadnih oblik, pa tudi zato, ker so večinoma skriti pod zemljo, zato si jih težko predstavljajo.

 

V zadnjem delu smo jih seznanili s pomenom kompostiranja na domačem vrtu. Da bi bila ta tema zanje čim zanimivejša, smo za pritegnitev njihove pozornost postavili pravi kompostnik, ki smo ga s posameznimi deli (veje, trava, olupki, zavržena solata …) polnili kar sproti, med samo razlago. Urejen imamo tudi majhen vrtiček s posajeno solato in rože, zemlji v njem pa smo dodali že nekaj pridelanega komposta. Če nam le uspe, in tokrat nam je, ujamemo in pokažemo še kakšnega deževnika, ki je pri nastajanju komposta (razkrojni proces) nepogrešljiv.

 

                                    Solata in rože v zemlji, ki smo ji dodali domači kompost,

                                    lepo uspevajo

 

Da bi spodbudili kompostiranje, smo lani pripravili brošuro Kompostiranje, v kateri simpatični Vrtnar Črvek odraslim in otrokom pojasnjuje pomen in prednosti kompostiranja na domačem vrtu (boljša sestava prsti, boljše zadrževanje vlage in prezračevanje tal, večja akumulacija toplote, bolj zdrave rastline). Številni nasveti in namigi so dobrodošli predvsem pri tistih, ki se s kompostiranjem šele seznanjajo in so veseli vsakršne pomoči.

 

Vrtčevski in šolski otroci so vedno dobrodošli obiskovalci, njihova navdušenost pa je naša največja nagrada. Z nazornimi prikazi jih želimo še bolj navdušiti za pravilno ločevanje in odlaganje odpadkov, saj se zavedamo, da je vsako spremembo ravnanja treba začeti uvajati pri mladih. Le tako jim 'zleze pod kožo' in postane del njihovega življenja in vsakdanjega ravnanja. Ker se vsako leto vedno znova vračajo, menimo, da smo pri tem uspešni, kar nam je v veliko zadovoljstvo in spodbudo za naprej.

 

 

Blejske ulice v Evropskem tednu mobilnosti

Oktober 2014

 

Naše ulice, naše odločitve je slogan, ki povzema vsebino letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Številne prireditve na to temo so se zvrstile tudi na Bledu. Z njimi smo poskušali spodbuditi ljudi, da bi mesta, v katerih živimo, preuredili tako, da bi postala prijaznejša za bivanje, da bi torej ljudje postali pomembnejši od avtomobilov.

 

V pisanem tedenskem dogajanju je svoj delež k osveščanju ljudi prispevala tudi Infrastruktura Bled. V soboto, 20. septembra, smo skupaj še z drugimi podjetji na Cesti svobode od Festivalne dvorane do Ljubljanske ceste (Promenada) na svoji stojnici mimoidočim, med katerimi je bilo največ staršev z otroki in starejših, kar nas je izredno razveselilo, predstavili novosti na področju ravnanja z odpadki. Pokazali smo jim naše najnovejše smetarsko vozilo, pomembno pridobitev tako za občane kot naše podjetje, saj omogoča kakovostneje opravljeno delo na terenu. Nekaj pozornosti smo namenili tudi številnim novostim, ki smo jih uvedli v zadnjih nekaj mesecih (E-komunala, spremembe pri ločevanju odpadkov, nove nalepke na zabojnikih …).

Še posebej pester je bil program v ponedeljek, ko smo na stojnici sprejeli otroke iz vrtcev in osnovnih šol. Predstavili smo jim delo novega smetarskega vozila, pri čemer je otroke najbolj navdušilo praznjenje in pranje zabojnikov. Pokazali smo jim tudi pomen čipa, ki je vgrajen v vsak zabojnik, saj brez njega smetarsko vozilo zabojnika ne dvigne in ga ne izprazni. Otroci so se preizkusili še v ločevanju posameznih vrst odpadkov, s katerimi se srečujejo v šoli in doma, in pri tem pokazali veliko znanja. Zahvala za to gre staršem, vrtcem in šolam, ki otroke spodbujajo pri ločevanju odpadkov, seveda predvsem z zgledom, ki jim ga dajejo s svojim ravnanjem.

Evropski teden mobilnosti je tudi tokrat povezal na tisoče evropskih mest v prizadevanju za človeku prijaznejše načine mobilnosti. Vsem obiskovalcem za zahvaljujemo za obisk. Veseli bomo, če nas boste obiskali tudi prihodnje leto, vabimo pa tudi vse, ki se letošnjega tedna mobilnosti niso udeležili.

 

obvescanje otroci

Otroški živžav ob stojnicah

 

 TedenMobilnosti_Obvescanje

 Obiskovalce smo obveščali o novostih

 

 

Vrtec na obisku

November 2014

 

Sredi maja letošnjega leta nas je obiskala skupina Medvedki iz vrtca v Gorjah (OŠ Gorje) z vzgojiteljicama Zdenko Koblar in Tatjano Skumavc. Nad malčki in njihovim znanjem o ločevanju odpadkov smo bili v Infrastrukturi d.o.o. navdušeni. Na spletni strani šole/vrtca so o  obisku našega podjetja zapisali naslednje:

 

"Obiskali smo zbirni center komunalnih odpadkov Infrastruktura Bled. Tja smo se odpeljali z rednim avtobusom, kar je bilo za otroke posebno doživetje. Sprejeli sta nas prijazni gospa Joži in gospa Metka. Ogledali smo si vse, kar je mogoče; otroke je najbolj pritegnil ogromen tovornjak za pobiranje smeti. Priredili so nam igrico, v kateri smo pravilno ločevali ter razvrščali odpadke in nas na koncu razveselili z bomboni. Za spomin smo se fotografirali in obljubili, da še pridemo. Zahvaljujemo se gospe Katjuši Torkar, ki je zaslužna, da smo se na Infrastrukturo sploh odpravili."

 

 

 

 

 

 Malčki so pridno opazovali in sodelovali

 

Zaračunavanje zelenega odpada in gradbenega materiala, pripeljana v zbirni center na Bledu

 

Deponija v Ribnem do nadaljnjega ne sprejema več zelenega vrtnega odpada in vejevja. Zaradi omenjene situacije je Infrastruktura Bled d.o.o. večje količine zelenega odpada (avtomobilska prikolica ali več), pripeljanega v zbirni center na Bledu, začela zaračunavati po ceni 11,95 EUR + DDV za 1m3.

 

Odlaganje gradbenega materiala se prav tako zaračunava po ceni 30,00 EUR + DDV za 1m3.

 

Hvala za razumevanje!

 


 

Na vrh