Skoči na glavno vsebino

Tatvine na pokopališčih

V zadnjem času se je povečalo število tatvin na pokopališčih, predvsem kraje okrasnih nasadov in sveč. Vse najemnike grobov zato prosimo, da ste pozorni na nezakonita ravnanja in vedno, ko sumite na kaznivo dejanje, o tem čim prej obvestite policijsko postajo ali pokličete intervencijsko številko 113. Opozarjamo tudi na nevarnost tatvin iz avtomobilov na parkiriščih. Svetujemo vam, da svoje premoženje zavarujete tako, da vrednejših predmetov ne puščate v vozilih, vrata zaklepate in okna zapirate.

 

Sveča manj

V Sloveniji prižgemo vsako leto veliko nagrobnih sveč, med 6000 in 7000 ton, kar nas uvršča v sam vrh v EU. Recikliranje odpadnih materialov nagrobnih sveč prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju emisij v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju PVC, ki je najpogosteje uporabljeni material za izdelavo ohišij nagrobnih sveč. V večini evropskih držav so nagrobne sveče izdelane iz polipropilena (PP), ki ga je mogoče reciklirati, medtem ko materiala PP + PVC snovno ni mogoče predelati.

Zelo primerna je uporaba okolju prijaznejših sveč, čeprav so sveče iz polipropilena po navadi manj privlačne, manjše, preprostejših oblik, površina pa je gladka in brez sijaja. Na voljo so tudi trajna ohišja sveč različnih velikosti, barv in oblik, ki so izdelana iz stekla, keramike ali plastike, v katerih po potrebi menjujemo le vložek iz polipropilenskega ovoja in voska. Obstajajo še trajne sveče, ki za gorenje uporabljajo tekoči vosek, ki ga dolivamo po potrebi.

 

 

 

Modularna sveča Luna (Vir: www.pax.si.)

 

Pomembno je, da se potrošniki začnemo zavedati, da nista pomembni količina in velikost sveč, ampak nekaj drugega, tisto, kar ni vidno. Načelo »manj lahko pomeni več« je torej ustreznejše za okolje in nas, zato ga je treba uresničevati v praksi, še zlasti, če za to obstaja možnost.

Pokojnikov se najlepše spomnimo s tem, da jih obiščemo na mestu njihovega večnega počitka. To lahko storimo tudi brez prižiganja sveče. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS je v ta namen vzpostavilo posebno spletno stran (svecamanj.si), na kateri lahko prižgete virtualno svečo in z njo počastite spomin na preminule. Akcijo so pospremili z geslom »Predniki vam ne bodo zamerili, če boste letos prižgali svečo manj, potomci vam bodo za to hvaležni".

 

 

 

Na vrh