Skoči na glavno vsebino

Zmanjševanje količin odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

PREPREČEVANJE (NASTAJANJA) NEVARNIH ODPADKOV

V Evropski Uniji nastane 200 kg odpadkov na osebo na leto. 100 milijonov ton odpadkov nastane na leto. Kar 1/5 odpadkov pa nastane v gospodinjstvih.

 

V Sloveniji smo pri preprečevanju nastajanja nevarnih odpadkov na dobri poti, saj smo v primerjavi s preteklimi leti zmanjšali njihovo nastajanje za kar 18 odstotkov. Kljub temu pa je količina nevarnih odpadkov, ki nastane v slovenskih gospodinjstvih, prevelika, saj vsako leto proizvedemo 4800 ton nevarnih odpadkov.

 

Nevarni odpadki so tisti, v katerih je koncentracija nevarnih snovi takšna, da lahko škoduje okolju, ob nepravilni rabi pa tudi našemu zdravju. Opremljeni so s simboli za nevarne snovi, ki sporočajo, da so te snovi eksplozivne, strupene ali nevarne.

nevarni odpadki evropski teden zmanjševanja odpadkov

Nevarne snovi vsebujejo številni izdelki, ki še vedno prepogosto pristanejo med odpadki, na primer čistila, barve in topila, kisline in baze, odpadna motorna olja, pesticidi, fluorescentne žarnice, fluorescentne cevi in drugi odpadki, ki vsebujejo živo srebro, akumulatorji, litij-ionske baterije, zdravila, kozmetična sredstva, raznovrstni gospodinjski produkti, ki nosijo oznako nevarnih snovi, ter odpadna električna in elektronska oprema.

 

Trendi hitre potrošnje nam narekujejo, da izdelke, kot so kozmetika, barve in čistila, potem ko odslužijo svojemu namenu, preprosto zavržemo in kupimo nove, gospodinjske aparate, telefone in drugo elektronsko opremo pa zamenjamo, še preden bi jih poskušali popraviti ali pomislili o uporabi alternativ.

 

Takšen odnos je potrebno spremeniti. Nastanek nevarnih odpadkov lahko preprečimo, tako, da zmanjšamo njihovo uporabo, in ko je le mogoče, poiščemo okolju prijaznejše alternative.

 

 

ČAS JE, DA OKOLJE PRENEHAMO ZASTRUPLJATI Z NEVARNIMI SNOVMI!

 

Izdelkov, ki vsebujejo nevarne snovi, narava ne zmore predelati, kar se pozna tako na okolju kot tudi našem zdravju, zato je pomembno, da zmanjšamo njihovo porabo in smo dosledni pri ravnanju z njimi. Kako?

 

 • Doma: Čistila izdelajte sami, elektronsko opremo si sposodite ali nedelujočo popravite. Uporabljajte baterije, ki jih je mogoče polniti in proučite lokalne predpise o varnem odlaganju nevarnih proizvodov.
 • V trgovini: Kupujte izdelke, označene s priznanim znakom za okolje. Kupujte naravne kozmetične izdelke ali kozmetiko izdelajte sami. Kupujte energijsko učinkovite sijalke.
 • Na vrtu: Izogibajte se uporabi pesticidov in vrta ne zalivajte z odpadno vodo.
 • V pisarni: Omejite tiskanje in uporabljajte naravna črnila. Pripravite smernice in navodila za varno odlaganje nevarnih odpadkov.

 

vabilo ekološka čisitla

 

Cilj letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je zmanjšati količino nevarnih odpadkov, preprečiti njihovo nastajanje in spodbujati pravilno ravnanje z njimi. V sklopu tedna zmanjševanja odpadkov bomo v četrtek, 22. 11. ob 11 uri organizirali delavnico, kjer bomo izdelali ekološka čistila in popravljali male gospodinjske aparate. Prosimo vas, da se na delavnico prijavite do ponedeljka, 19. 11. 2018, saj je število mest omejeno.

 

ekološka čistila

 

Večino stvari lahko očistimo s sodo bikarbono, kisom, milnico in vodo. Za posebne namene pa lahko uporabimo tudi druge sestavine. Za vas smo pripravili seznam okolju prijaznih sestavim s katerimi bo vaš dom vedno čist.

 

 • Soda bikarbona je vsestransko uporaben gospodinjski izdelek. Očisti, odišavi zmehča vodo in očisti cevi.
 • Tekoče nedišeče milo (kot tudi v prahu in trdi obliki) je razdgradljivo in očisti skoraj vse. Kastiljsko milo je dober primer okolju prijaznega mila brez kemikalij.
 • Limonin sok je zelo močna kislina in učinkovito uniči skoraj vse bakterije v gospodinjstvu. Poskrbi tudi, da vaš dom lepo diši in se blešči.
 • Alkoholni kis je blaga kislina in sijajno večnamensko čistilo za ves dom. Uporabimo ga lahko za odstranjevanje madežev, odmaševanje odtokov, razkuževanje in celo odstanjevanje nalepk.
 • Pralna soda je mineral oziroma dehidrat sode bikarbone. Razstapla maščobe, odstanjuje madeže, mehča vodo in čisti zidove, ploščice, kuhinjske lijake in kopalne kadi.

 

Spodaj si lahko ogledate recepte, kako izdelati ekološka čistila kar doma. Ta čistila očistijo enako dobro, kot agresivna čistila polna nevarnih kemikalij, vendar pa za njimi ne stojijo oglaševalske agencije.

 

univerzalno čistilo soda bikarbona kis

 

pralni prašek ekološka čistila

 

loščilo les ekološka čistila

 

detergent za posodo ekološka čistila

ZMANJŠAJMO PORABO EMBALAŽE

Odpadna embalaža je resen problem današnje družbe. Na eni strani je tesno povezan z načinom proizvodnje, ker se za pakiranje izdelkov velikokrat uporabi več embalaže, kot je potrebno, po drugi strani pa tudi z našo potrošnjo, saj vsak dan ustvarimo veliko odpadne embalaže.

ETZO

 

Embalaža je vsak material, ki obdaja, varuje ali hrani izdelek na poti od proizvajalca do končnega uporabnika in ga predstavlja potencialnim kupcem. To so tudi izdelki za polnjenje, ki se uporabljajo na prodajnem mestu, kot so lončki, papir, plastične posode, kartonske škatle ipd.

 

Čeprav ima embalaža številne koristi, postaja vse večji globalni problem, saj je proizvajamo in porabljamo vse preveč. Po zadnjih podatkih samo v Evropi proizvedemo povprečno 157 kg odpadne embalaže na prebivalca. Velik delež te embalaže je nepotreben, zato si moramo prizadevati, da ga zmanjšamo.

 

Čeprav ne moremo vplivati na način proizvodnje, lahko z drobnimi spremembami vedenja in nakupovanja precej prispevamo k zmanjšanju odpadne embalaže.

 

Odloči se in izberi.

 

 • STEKLENICA proti PLASTENKI naravne mineralne vode (Radenska)
 • STEKLENICA svežega lokalno pridelanega mleka iz mlekomata proti tetrapaku homogeniziranega, pasteriziranega in steriliziranega mleka
 • STEKLENICA domačega soka, narejenega iz lokalnih sestavin (hruške, jabolka …) proti tetrapaku z napitkom (sploh ne sokom)
 • jogurt v povratni STEKLENI embalaži z dodanim domačim sadjem ali sadni jogurt v plastičnem lončku
 • NOSILNA VREČKA IZ BLAGA proti vrečki za enkratno uporabo

 IzberiEmbalazo

 

Predstavljamo dve možnosti, kako vsak lahko sodeluje v tednu zmanjševanja odpadkov.

 

Kava na poti, lonček za enkratno uporabo

LONČKI ZA VEČKRATNO UPORABO

 

Kavo iz avtomata in kavo za na pot nam skoraj vedno postrežejo v papirnatih ali plastičnih lončkih za enkratno uporabo, ki jih takoj po uporabi zavržemo in ustvarjamo veliko odpadne embalaže. To težavo lahko zmanjšamo, če lončke za enkratno uporabo zamenjamo s takimi, ki jih lahko uporabimo večkrat, in s tem spodbudimo še lokalne bare, restavracije in trgovine, naj svoje obiskovalce opozorijo na to možnost. Po kavo za na pot grem s svojo embalažo!

 

DNEVNIK ODPADNE EMBALAŽE

 

Dnevnik odpadne embalaže je super pripomoček, s katerim sploh lahko ugotovimo, koliko odpadne embalaže proizvedemo v enem dnevu, tednu ali mesecu? Če želimo zmanjšati količino odpadne embalaže, moramo najprej ugotoviti, kje in za kaj uporabljamo embalažo ter kako svoje vedenje lahko spremenimo. Primer takega dnevnika navajamo tukaj,

ETZO

 

Na vrh