Zmanjševanje količin odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

 

Odpadna embalaža je resen problem današnje družbe. Na eni strani je tesno povezan z načinom proizvodnje, ker se za pakiranje izdelkov velikokrat uporabi več embalaže, kot je potrebno, po drugi strani pa tudi z našo potrošnjo, saj vsak dan ustvarimo veliko odpadne embalaže.

ETZO

 

ZMANJŠAJMO PORABO EMBALAŽE

 

Embalaža je vsak material, ki obdaja, varuje ali hrani izdelek na poti od proizvajalca do končnega uporabnika in ga predstavlja potencialnim kupcem. To so tudi izdelki za polnjenje, ki se uporabljajo na prodajnem mestu, kot so lončki, papir, plastične posode, kartonske škatle ipd.

 

Čeprav ima embalaža številne koristi, postaja vse večji globalni problem, saj je proizvajamo in porabljamo vse preveč. Po zadnjih podatkih samo v Evropi proizvedemo povprečno 157 kg odpadne embalaže na prebivalca. Velik delež te embalaže je nepotreben, zato si moramo prizadevati, da ga zmanjšamo.

 

Čeprav ne moremo vplivati na način proizvodnje, lahko z drobnimi spremembami vedenja in nakupovanja precej prispevamo k zmanjšanju odpadne embalaže.

 

Odloči se in izberi.

 

  • STEKLENICA proti PLASTENKI naravne mineralne vode (Radenska)
  • STEKLENICA svežega lokalno pridelanega mleka iz mlekomata proti tetrapaku homogeniziranega, pasteriziranega in steriliziranega mleka
  • STEKLENICA domačega soka, narejenega iz lokalnih sestavin (hruške, jabolka …) proti tetrapaku z napitkom (sploh ne sokom)
  • jogurt v povratni STEKLENI embalaži z dodanim domačim sadjem ali sadni jogurt v plastičnem lončku
  • NOSILNA VREČKA IZ BLAGA proti vrečki za enkratno uporabo

 IzberiEmbalazo

 

Predstavljamo dve možnosti, kako vsak lahko sodeluje v tednu zmanjševanja odpadkov.

 

Kava na poti, lonček za enkratno uporabo

LONČKI ZA VEČKRATNO UPORABO

 

Kavo iz avtomata in kavo za na pot nam skoraj vedno postrežejo v papirnatih ali plastičnih lončkih za enkratno uporabo, ki jih takoj po uporabi zavržemo in ustvarjamo veliko odpadne embalaže. To težavo lahko zmanjšamo, če lončke za enkratno uporabo zamenjamo s takimi, ki jih lahko uporabimo večkrat, in s tem spodbudimo še lokalne bare, restavracije in trgovine, naj svoje obiskovalce opozorijo na to možnost. Po kavo za na pot grem s svojo embalažo!

 

DNEVNIK ODPADNE EMBALAŽE

 

Dnevnik odpadne embalaže je super pripomoček, s katerim sploh lahko ugotovimo, koliko odpadne embalaže proizvedemo v enem dnevu, tednu ali mesecu? Če želimo zmanjšati količino odpadne embalaže, moramo najprej ugotoviti, kje in za kaj uporabljamo embalažo ter kako svoje vedenje lahko spremenimo. Primer takega dnevnika navajamo tukaj,

ETZO

 

Na vrh