Družba brez odpadkov (Zero waste)

Za okolje brez plastičnih vrečk

Ocenjena poraba plastičnih vrečk na prebivalca je 40 vrečk na mesec.

 

Za okolje brez plastičnih vrečkPlastične vrečke so težko razgradljive in v okolju razpadajo tudi 100 let ali več. Na svoji poti je vrečka v povprečju uporabna samo 25 minut, nato postane odpadek, ki ne malokrat konča v okolju. Tako povzroča nevarnost živalim, katere vrečko pogosto zamenjajo za hrano jo pojedo in poginejo. Pri fotorazgradnji vrečke nastajajo strupeni produkti, ki onesnažujejo podtalnico in s tem naše bivalno okolje.

 

Odgovorna družba je družba brez plastičnih vrečk, ZAVRNI JO!!!

 

 

Potovanja

Največ emisij CO2 nastane pri izgorevanju goriv na področju oskrbe z električno energijo, vodo in plinom, sledijo pa emisije, ki jih prispeva kopenski promet (cestni promet). V Sloveniji nimamo najbolj razvitega sistema javnega prevoza in tako avtomobil predstavlja najbolj udoben način transporta, ki ne prestavlja relativno visokih stroškov. A bi prihranili kar 500 evrov letno, če bi kolesarili v službo štirikrat tedensko osem kilometrov daleč. Še več, vsako osmo potovanje z avtom predstavlja prevoz, ki je krajši od 500 m. Zato vsaj razmislimo, ali res potrebujemo avto, predenj sedemo vanj.

 

Da bi prihranili pri denarju in izpustih CO2 ponujamo nekaj enostavnih nasvetov:


• Ne puščajmo avtomobila v prostem teku, saj je vsak postanek, ki je daljši od 10 sekund, bolj potraten od ponovnega vžiga motorja.
• Ne vozimo se sami,  v službe se  odpeljimo skupaj s sodelavci, prav tako se poskusimo organizirati tako, da gremo skupaj in se čim manjkrat peljemo.
• Ne vozimo agresivno , tako bomo znižali količino izpustov, porabo goriva in raven hrupa.
• Peljite se z javnimi prevoznimi sredstvi, uporabljajte kolo ali se sprehodite vsakič, ko je to mogoče.
• Preverite pnevmatike. Premajhen tlak v pnevmatikah je vzrok za zmanjšanje učinkovitosti vašega avtomobila, saj že za 0,4 bara nižji tlak poveča porabo goriva za 10 odstotkov.

 

avtomobilski izpusti co2

 

Konec koncev pa 30 minut hoje dnevno podaljša življenje za dve do devet let.


Tudi na potovanju smo lahko okoljsko ozaveščeni. Pripomoremo že z izbiro hotelov, kampov in letalskih družb, ki delujejo v okviru zerowaste. V drugih namestitvenih prostorih spodbujamo k zmanjševanju števila odpadkov. V tujini se izogibajmo uporabi predmetov za enkratno uporabo kot so fotoaparati ali plastenke in skušajmo kupovati hrano brez embalaže. Uporabimo elektronske letalske karte in javni transport namesto da najamemo avto. Ne vzemimo vsega promocijskega materiala, ki nam je ponujeno, temveč tistega, ki ga potrebujemo, saj bomo večino kmalu zavrgli.

 

Na vrh