Skoči na glavno vsebino

Biorazgradljivi kuhinjski odpadki – ravnanje za občane

Bioloških odpadkov nikoli ne odlagamo v plastičnih vrečkah, ampak samo v  biorazgradljivih, ki jih lahko zavržemo skupaj z odpadki. Za ostanke hrane uporabljamo papirnate brisače, ki jih skupaj z njimi lahko oddamo v rjavi zabojnik. Tako zaviti odpadki v posodi počasneje razpadajo in povzročajo manj neprijetnih vonjav, pozimi pa teže primrznejo k posodi.

  bio

 

Ločeno zbiranje bioloških kuhinjskih odpadkov je obvezno za vsa gospodinjstva, odločite se lahko med  tremi možnostmi:

  1. kompostiranje v domačem kompostniku (več o tem na povezavi: Kompostiranje),
  2. ločeno zbiranje in oddajanje v rjavih tipskih posodah (10 l) in/ali v biorazgradljivih vrečkah,
  3. ločeno zbiranje v individualnih zabojnikih.

 

zabojnik bioloski gospodnijski odpadki

Tipski zabojnik za biološke gospodinjske odpadke (10 L)

 

Kompostiranje v kompostniku

Tako kot zeleni vrtni odpad lahko tudi biološke kuhinjske odpadke kompostirate, kjer za to obstajajo možnosti in želje. Pri kompostiranju bioloških kuhinjskih odpadkov na domačem vrtu se postavlja vprašanje kompostiranja ostankov hrane (predvsem mesa, mastne hrane in kosti) in kompostiranja agrumov (pomaranče, limone, banane), ki na eni strani privabljajo škodljivce, na drugi strani pa vplivajo na kakovost komposta.

 

Kompostiranje – vračanje naravi (kratka navodila)

Zakaj kompostirati?

  • za izboljšanje sestave prsti,
  • za boljše zadrževanje vlage,
  • za boljše prezračevanje tal,
  • za večjo akumulacijo toplote,
  • za pridelavo zdravih rastlin s plodovi polnejšega okusa.

Postavitev hišnega kompostnika

Za postavitev hišnega kompostnika na vrtu izberemo polsenčen ali senčen prostor, zavarovan pred vetrom in lahko dostopen. Hišni kompostnik naj ima neposreden stik s tlemi in naj bo z vseh strani primerno prezračen. Postavi se ga tako, da ne povzroča motenj (npr. smrada) na sosednjih zemljiščih. Ta osnovna pravila so primerna za vse običajne sisteme ne glede na to, ali so kompostniki odprti in iz lesa ali žičnati oziroma plastični zaprti hišni kompostniki.

 

Tehnika pravilnega hišnega kompostiranja

Hišni kompostnik mora imeti neposreden stik s tlemi. Osnovna plast zdrobljenih vej poskrbi za dobro zračenje od spodaj in preprečuje zastajanje vode. Za optimalen razkrojni proces je pomembna zadostna količina kisika, ki jo dosežemo tako, da se suhi strukturni material (veje in zeleni obrez) ter vlažni nestrukturni material (trava, kuhinjski odpadki) vedno med seboj mešata.

 

Kuhinjske odpadke in ostanke hrane je treba takoj prekriti z listjem, zemljo in travo ali jih rahlo zagrebsti, da preprečimo neprijetne vonjave in ne privabljamo neželenih gostov, kot so podgane ali ptiči.

 

Kompostiranje

 

Proces kompostiranja

V procesu razgradnje, ki poteka pri 50–60 °C, mikroorganizmi, bakterije in glive proizvajajo humus in hranilne snovi, za kar pa potrebujejo določeno vlago. V času daljše poletne suše je priporočljivo vlaženje kompostnega kupa. Ko je hišni kompostnik poln oziroma po približno pol leta njegovo vsebino preložimo. S tem ga prezračimo in pospešimo razkroj. Dozorel kompost presejemo s sitom z odprtinami 15–20 mm, preostanek pa uporabimo za nadaljnji razkroj kot strukturni material.

 

Kako uporabiti pridelani kompost?

Zrel kompost presejemo skozi fino sito in ga uporabimo za lončnice, gredice. Grobi, nepresejani kompost pa lahko uporabimo za gnojenje sadnega drevja in večjih rastlin. Kompost lahko raztresemo po površini ali pa ga plitvo zamešamo v zemljo.

 

Nasveti in namigi

  • Na kompost lahko odložimo le tanko plast sveže trave, saj se le-ta sesede in tvori plast, ki ne prepušča zraka, kar povzroča gnitje.
  • Organskih odpadkov ne tlačimo.
  • Kompostna masa se ne sme niti izsušiti niti prepojiti z vodo.
  • Kompostiramo lahko le manjše količine pokvarjenih mesnih izdelkov.
  • Če ima kompost vonj po amoniaku, vsebuje preveč dušika, če po gnilih jajcih, ima premalo zraka.
  • Če je kislost v kompostu prevelika, lahko dodamo apno, ker bodo v alkalnih pogojih mikroorganizmi učinkovitejši.
  • Dober in kakovosten kompost lahko pridobimo samo iz dobrega "vhodnega" materiala.

 

 

Ločeno zbiranje in oddajanje v rjavih tipskih posodah (10 l) in/ali v biorazgradljivih vrečkah

Infrastruktura Bled d.o.o. posameznemu gospodinjstvu, ki bioloških kuhinjskih odpadkov ne bo kompostiralo, na podlagi bona brezplačno zagotovi rjavi zabojnik za zbiranje bioloških odpadkov v velikosti 10 l in 100 biorazgradljivih vrečk. Gospodinjstvo biorazgradljive kuhinjske odpadke ločeno zbira in jih nato oddaja v zabojnikih rjave barve z ustrezno nalepko, ki so postavljeni:

  • na ekoloških otokih,
  • pri večstanovanjskih objektih z vsaj 4 stanovanji.

Individualni odvoz je mogoč samo z dogovorom.

 

Rjavi 10 l zabojnik in 100 biorazgradljivih vrečk gospodinjstvo brezplačno prevzame z bonom. S prevzemom zabojnika in vrečk se gospodinjstvo samodejno zaveže, da bo biološke kuhinjske odpadke odlagalo v sistemu ločenega zbiranja bioloških kuhinjskih odpadkov, ki ga izvaja izvajalec javne službe.

 

100 biorazgradljivih vrečk lahko prevzamete z bonom v sprejemni pisarni podjetja v času uradnih ur.

komunalni bon za brezplačen prevzem 100 biološkorazgradljivih vrečk 

 Lastnosti bona:

  • Velja za brezplačen prevzem 100 biorazgradljivih vrečk
  • Velja izključno za zbiranje biološkorazgradljivih kuhinjskih odpadkov v gospodinjstvih
  • Ni prenosljiv med gospodinjstvi
  • Velja samo v tekočem letu
  • Ni unovčljiv v primeru zapadlih obveznosti

 

Ekološki otoki

 

Prevzem bioloških kuhinjskih odpadkov na ekoloških otokih poteka redno tedensko, pri čemer se zabojniki ob vsakem praznjenju perejo in razkužijo. Obstoječim ekološkim otokom bomo dodali še nove lokacije, ki vam bodo oddajanje ločeno zbranih odpadkov še poenostavile in približale. Lokacije eko otokov bodo objavljene na naši spletni strani.

 

Večstanovanjski objekti

 

V skladu z letnim Programom ravnanja s komunalnimi odpadki je odvoz kuhinjskih bioloških odpadkov obvezen za uporabnike v večstanovanjskih objektih, ki morajo ob svojih objektih imeti postavljene zabojnike za ločeno zbiranje. Odvoz poteka enako kot odvoz na ekoloških otokih. Zabojniki za biološke odpadke se uporabnikom dajo v najem ali odkup. V primeru najema je višina mesečne najemnine enaka mesečni najemnini drugih zabojnikov. Pranje zabojnikov se izvaja redno ob prevzemu odpadkov in se gospodinjstvom dodatno ne zaračuna.

 

V kolikor je v stanovanjskem objektu več gospodinjstev (npr. 2 družini), račun za komunalne storitve pa je skupen, se proti plačilu lahko prevzame tudi dodatni zabojnik 10 l po ceni 5,00 EUR + DDV. Dodatni zabojnik se obračuna uporabniku pri mesečni izdaji računa za komunalne storitve.

 

Prevzem zabojnikov in kompletov vrečk je mogoč v sprejemni pisarni Infrastrukture Bled d.o.o. v času uradnih ur:

  • ponedeljek: 8.00–15.00
  • sreda:7.00–12.00 in 13.00–17.00
  • petek: 8.00–13.00

 

 

Ločeno zbiranje v individualnih zabojnikih (po naročilu, od vrat do vrat)

Reden odvoz kuhinjskih bioloških odpadkov pri individualnih uporabnikih je možen v primeru dodatnega plačila. Odvoz potek enkrat tedensko, pri čemer uporabnik pri izvajalcu javne službe najame ustrezen zabojnik. Strošek odvoza se obračuna uporabniku pri mesečni izdaji računa za komunalne storitve, in sicer uporabnik plača storitev najema in pranja zabojnika ter odvoza, kar za 120 l zabojnik mesečno znese 12,42 EUR + DDV.

 

V kolikor se boste v vašem gospodinjstvu odločili za reden tedenski odvoz bioloških kuhinjskih odpadkov, vas prosimo, da izpolnite naročilnico, ki jo dobite v naši sprejemni pisarni na sedežu podjetja ali na spodnji povezavi:

 

Naročilnica za redni tedenski odvoz biorazgradljivih kuhinjskih odpadkov (občani)

 

Koristni nasveti ob zbiranju bioloških odpadkov

  • Biološke odpadke je prepovedano odlagati v plastičnih vrečkah, lahko pa jih odlagate v posebnih biorazgradljivih ali papirnatih vrečkah.
  • Mokre odpadke lahko zavijemo v papir in tako preprečimo prehitro razgradnjo v posodi, s tem pa razvijanje neprijetnih vonjav. Pozimi preprečimo zamrznitev odpadkov k posodi.
  • Jedilno olje, maščoba in cigaretni ogorki ne sodijo v zabojnik za biološke kuhinjske odpadke.

 

Dodatne informacije

Dodatne informacije dobite prek e-pošte ... ali na telefonski številki 04/578 05 35.

 

Na vrh